Zomer
2013Deze column is zoals onze planten dit jaar: een beetje later dan gewoonlijk. Waar de voorjaarskou de bloemen langzamer liet groeien en later deed bloeien, vertoefde ik zélf te veel in de warmte van deze prachtige zomer. Althans te veel voor wat het schrijven betreft. Wat hebben we al genoten!

Hoe dan ook is tuinieren bij Rosa van Lima 100% genieten: de ontmoetingen, de ogen-blikken, het werk, de koffietafel. En wat is er mooier dan op een zachte zomeravond met vrienden voor het paviljoen te zitten, genietend van een weergaloos uitzicht en een weldadige stilte rondom ons.

De dahlia’s staan er prachtig bij! Sommige soorten, zoals de Black Jack en de Ferncliff Illusion (overigens twee van mijn favorieten), wachten blijkbaar op september om te bloeien. Geeft niet: met ruim honderd andere soorten en met duizend planten, overweldigende kleuren en vormen, was alles weer als vanouds. ‘Zingt jubilate voor de Heer!’

Onze leden zijn taai en energiek, maar tijd heeft geduld. Sommigen kwakkelden wat met hun gezondheid. Toch bleek een bijna dagelijks bezoek aan de tuin een omzeggens levensnoodzakelijke behoefte. Ik ben blij en dankbaar dat Wim, Cees, Wim, Toon en Bart (onze tachtigers) er vaak waren. Hun verhalen, hun mildheid, hun vakkennis zijn óns geluk.

En zo is deze zomer er één zoals we er nog veel willen: met zon en warmte, vriendschap en vrolijkheid, werk en rust. Vanuit die rust schrijf ik deze woorden. Daarom is het niet een hoogdravende, filosofische beschouwing geworden (wat overigens nooit mijn bedoeling is), maar een weergave van de tevredenheid in mij, in ons.

Als je mij niet gelooft, of als je niet snapt wat ik bedoel, kom dan volgend jaar eens langs. Je bent van harte welkom!