Soorten Dahlia’s

Op dit moment zijn er een paar duizend soorten dahlia´s. Het aanbod door telers is dan ook bijna onuitputtelijk. U kunt zelfs, dat leest u op een andere plek, uw eigen dahliasoort kweken. Alle dahlia´s kunnen we onderbrengen in een aantal groepen: de enkelbloemige dahlia´s, de anemoonbloemige dahlia´s, de halskraagdahlia´s, de waterleliedahlia´s, de decoratieve dahlia´s, de baldahlia´s, de pompondahlia´s, de cactusdahlia´s en de semi-cactusdahlia´s. U kunt ervan uitgaan dat u al deze soorten hier bij Rosa van Lima aantreft. Hieronder bespreken we kort de belangrijkste soorten.

Enkelbloemige dahlia’s
Hebben een open hart van buisbloempjes met daaromheen een enkele krans van lintbloempjes, meestal acht, elkaar al dan niet overlappend.

Anemoonbloemige dahlia’s
Hebben een hart van buisbloempjes, die het hart helemaal vullen, met daaromheen een of twee kransen van lintbloempjes-bloemblaadjes.

Halskraagdahlia’s
Hebben een hart van buisbloempjes met daaromheen een krans van platte vrij grote bloemblaadjes, met daarbinnen een of twee kransen veel kleinere bloemblaadjes: de kraag.

Waterlelieachtige dahlia’s
Hebben een geheel gevulde bloem waarvan het hart niet te zien is. De brede bloembladen staan aan de buitenkant horizontaal en in het midden iets omhoog gebogen.

Decoratieve dahlia’s
Dit zijn volledig gevulde dahlia’s waarbij de bloemblaadjes in etages gerangschikt staan. Ze zijn breed en plat en aan het einde rond óf iets puntig óf ingesneden.

Baldahlia’s
Hebben balvormige, iets afgeplatte, gevulde bloemen. De bloemblaadjes hebben een botte top en zijn tot meer dan de helft naar binnen opgerold tot een hoorntje.

Pompondahlia’s
Hebben dezelfde bloeiwijze als de baldahlia maar de bloemblaadjes zijn sterker ingevouwen, kleiner en ronder, tot 5 cm doorsnee.

Cactusdahlia’s
Hebben geheel gevulde bloemen. De bloemblaadjes zijn spits en smal en zijn voor meer dan de helft om de lengteas naar buiten gerold. Het oprollen begint aan de top.

Semi-cactusdahlia’s
Hebben geheel gevulde bloemen en de bloemblaadjes zijn spits en vanaf de top tot de helft of minder om de lengteas naar buiten gerold.

Andersoortigen dahliasoorten
Sommige dahliasoorten vallen niet onder de genoemde ‘hoofdsoorten’.Voorbeelden daarvan zijn de ‘giraffe’, de ‘pioendahlia’, de ‘orchideedahlia’, de boomdahlia (groeit in Mexico tientallen meters hoog).