Over ons

Onze vereniging bestaat uit een dertigtal leden. De helft daarvan als lid, de andere helft als duo-lid. Dat betekent dat die laatste groep bij een lid helpt. Misschien gewoon omdat er niet genoeg tijd is voor een eigen tuin, eventueel om gewoon af en toe een handje toe te steken, maar vooral om van het tuinieren te proeven. Waarschijnlijk zit er vroeg of laat de stap naar een eigen tuin in. Interesse? Neem dan contact met ons op!

dahlia Pooh

Elke eerste zaterdag van de maand, zolang het weer het toelaat, wordt er gezamenlijk gewerkt. Er zijn steeds genoeg verenigingsklusjes die wachten op bereidwillige handen. In het voor- en najaar betekent dat het opruimen van blad, gaas, palen en dergelijke. Tijdens het seizoen moeten paden onderhouden worden, struiken gesnoeid, gras en bermen gemaaid, open dag voorbereid. Er worden ook verenigingsvelden onderhouden waarop bloemen én dahlia’s gekweekt worden. Van die velden kunnen leden bloemen snijden voor de bezoekers.

We hanteren een donateurssysteem om ook andere mensen van onze dahlia’s te kunnen laten genieten. Dit houdt in dat ieder lid enkele persoonlijke donateurs heeft die voor een jaarlijkse donatie meerdere bossen dahlia’s kunnen halen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om , tijdens het seizoen, op zaterdagochtenden tussen 10:00u en 12:00u een bos dahlia’s te halen tegen een dagdonatie. Indien u op een ander moment de tuin wilt bezoeken, kunt u het best vooraf even contact opnemen, zodat u niet voor een gesloten poort staat.

Jaarlijks houden wij een open dag op de derde zondag van september. De eerste zaterdag van de maand november kunt u knollen uitzoeken tegen een donatie van anderhalve euro per stuk.

Al is Rosa van Lima een dahliavereniging, toch groeien er ook tal van andere planten. Elk lid mag op een vrij groot perceel ook andersoortige bloemen zetten. Zo vind je er (Abessijnse) gladiolen, (Mexicaanse) zonnebloemen, chrysanten, Lavatera, tuinhybiscus, Cosmea, goudsbloemen, pioenrozen en nog zoveel meer.

Naast de bloementuin beschikt elk lid ook over een groentetuin van ongeveer 150 vierkante meter. Daar groeien aardbeien, frambozen en bessen, maar ook aardappelen, bonen en uien. Om maar enkele voorbeelden te geven.

Bevruchting van de planten is geen probleem omdat twee van de leden imkeren. Rosa van Lima koestert de aanwezigheid van de bijenkolonies. Zij zorgen voor de bevruchting en de honing, wij zorgen voor de nectar en het stuifmeel. Beide partijen varen er wel bij.

Jaarlijks weerkerend zijn er de plezierige sinterklaasviering, de gemoedelijke nieuwjaarsborrel, de vrolijke barbecue. En op de Algemene Leden Vergadering doppen we onze eigen boontjes door harde noten te kraken, kastanjes uit het vuur te halen en recht voor de raap te spreken.

Kortom, Rosa van Lima leeft!