Over ons

Onze vereniging bestaat uit een dertigtal leden. De helft daarvan als lid, de andere helft als duo-lid. Dat betekent dat die laatste groep bij een lid helpt. Misschien gewoon omdat er niet genoeg tijd is voor een eigen tuin, eventueel om gewoon af en toe een handje toe te steken, maar vooral om van het tuinieren te proeven. Waarschijnlijk zit er vroeg of laat de stap naar een eigen tuin in. Interesse? Neem dan contact met ons op!

Elke eerste zaterdag van de maand, zolang het weer het toelaat, wordt er gezamenlijk gewerkt. Er zijn steeds genoeg verenigingsklusjes die wachten op bereidwillige handen. In het voor- en najaar betekent dat het opruimen van blad, gaas, palen en dergelijke. Tijdens het seizoen moeten paden onderhouden worden, struiken gesnoeid, gras en bermen gemaaid, open dag voorbereid. Er worden ook verenigingsvelden onderhouden waarop voorjaarsbloemen én dahlia’s gekweekt worden. Van die velden kunnen leden bloemen snijden voor zichzelf of voor hun donateurs.

Bart

Omdat we financieel op eigen benen moeten staan en tegelijk geen hoge bijdragen aan de leden willen vragen, hanteren we het systeem van ‘donateurs’. Dat betekent dat een buitenstaander een afgesproken bedrag doneert, waarvoor hij of zij in het seizoen een zestal (we turven het niet!) bossen dahlia’s kan komen halen. Het is dus een win-winsituatie: wij redden het financieel en de donateur krijgt een aantal mooie ruikers voor een aantrekkelijke prijs.

Een andere manier om onze penningmeester tevreden te houden, is het jaarlijks aan de man brengen van onze dahliaknollen. De eerste zaterdag van de maand november kunt u tegen een donatie van anderhalve euro een knol naar uw gading meenemen. Half september, tijdens onze open dag, worden door veel mensen de beoogde soorten geselecteerd. Overigens bent u ook op andere momenten welkom om onze tuin te bezichtigen. Vooral ’s ochtends is bijna altijd iemand aanwezig, zeker op zaterdag.

Fien

Al is Rosa van Lima een dahliavereniging, toch groeien er ook tal van andere planten. Elk lid mag op een vrij groot perceel ook andersoortige bloemen zetten. Zo vind je er (Abessijnse) gladiolen, (Mexicaanse) zonnebloemen, chrysanten, Lavatera, tuinhybiscus, Cosmea, goudsbloemen, pioenrozen en nog zoveel meer.

Naast de bloementuin beschikt elk lid ook over een groentetuin van ongeveer 150 vierkante meter. Daar groeien aardbeien, frambozen en bessen, maar ook aardappels, bonen en uien. Om maar enkele voorbeelden te geven.

Bevruchting van de planten is geen probleem omdat twee van de vrouwelijke leden imkeren. Rosa van Lima koestert de aanwezigheid van de bijenkolonies. Zij zorgen voor de bevruchting en de honing, wij zorgen voor de bloempjes. Beide partijen varen er wel bij.

Jaarlijks weerkerend zijn er de plezierige sinterklaasviering, de gemoedelijke nieuwjaarsborrel, de vrolijke barbecue (waarbij ook de vegetariërs niet vergeten worden), de open dag half september.

En op de Algemene Vergadering doppen we onze eigen boontjes door harde noten te kraken, kastanjes uit het vuur te halen en recht voor de raap te spreken.

Kortom, Rosa van Lima leeft! Het is er bijwijlen druk, steeds gezellig en er wordt volop groene energie getankt. Een plek om gelukkig te zijn.